2 juni 2009

Een vennootschap overschrijdt 2 van de 3 vooropgestelde wettelijke criteria (omzet en balanstotaal). Welke zijn de verantwoordelijkheden van deze vennootschap bij het niet benoemen van een commissaris?

 

Het ICCI veronderstelt dat de vennootschap in kwestie sedert minstens twee jaar de criteria opgenomen in artikel 15 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 1:24 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen overschrijdt en dat de vennootschap geen VOF, GCV of CVOA / CV betreft, die onder bepaalde omstandigheden vrijgesteld is van controleplicht.

 

Wij verwijzen naar het punt 1.3.1. van de ICCI-publicatie 2007/2, Het statuut van de commissaris, van Professor Bernard Tilleman (Brugge, die Keure, p. 24 e.v.):

 

Wanneer geen commissaris wordt aangesteld ofschoon dit wettelijk (of statutair) verplicht is, kan dit resulteren in een aansprakelijkheid van de bestuurders/zaakvoerders. De bestuurders/zaakvoerders begaan immers een overtreding van het Wetboek van vennootschappen (art. 263, eerste lid W. Venn. (B.V.B.A.); art. 408, tweede lid W. Venn. (CVBA); art. 528, eerste lid W. Venn. juncto art. 657 W. Venn. (Comm. VA)) [bepalingen niet hernomen in het WVV]. Het zal echter moeilijk zijn om een schade aan te tonen. De niet-aanstelling van een commissaris zal op zichzelf niet steeds resulteren in een vergoedbare schade. Wel kunnen door de niet-aanstelling van een commissaris de fouten, begaan door de bestuurders/zaakvoerders worden verergerd.”.

 

Bovendien voorziet artikel 171, § 1 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 3:97, § 1 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen in strafrechtelijke sancties in hoofde van de zaakvoerders en bestuurders ingeval van overtreding van de verplichting tot benoeming van een commissaris.

 

Voor meer informatie omtrent deze problematiek wordt er verwezen naar het hele punt 1.3. van de bovenvermelde ICCI-publicatie (p. 24 e.v.).

 

Indien de algemene vergadering van deze vennootschap zou weigeren een commissaris te benoemen, terwijl dit verplicht is, dan moet het bestuursorgaan als belanghebbende, die vatbaar is voor strafrechtelijke sancties, zich wenden tot de ondernemingsrechtbank met het verzoek, op basis van artikel 131 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 3:59 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, één of meer commissarissen te benoemen.