12 maart 2012

Een bedrijfsrevisorenkantoor heeft de opdracht gekregen om een Limited company (naar Engels recht) om te vormen naar een BVBA. Beschikt het ICCI hieromtrent over bijkomende informatie?

In deze situatie wordt de vraag naar bijkomende informatie omtrent de omvorming van een “Private company limited by shares” (“Ltd”, “Limited”) (naar Engels recht) naar een Belgische BVBA / BV en hoe deze operatie concreet in zijn werk gaat.

Eerst dient het ICCI te verwijzen naar artikel 112 van de wet van 16 juli 2004 houdende het Wetboek van internationaal privaatrecht (W. IPR), dat het volgende stipuleert:

De verplaatsing van de statutaire zetel van een rechtspersoon van een Staat naar een andere gebeurt slechts zonder onderbreking in de rechtspersoonlijkheid wanneer zij plaatsvindt met inachtneming van de voorwaarden waaronder het recht van deze Staten zulks toestaat.

Wanneer een rechtspersoon zijn statutaire zetel verplaatst naar het grondgebied van een andere Staat, wordt hij vanaf de verplaatsing beheerst door het recht van die Staat.”.

Overeenkomstig het tweede lid van deze bepaling is een vennootschap die in het buitenland is opgericht (in casu het Verenigd Koninkrijk) aan de vreemde wet onderworpen zolang haar statutaire zetel in het land van oprichting is gevestigd. De vennootschap wordt aan het Belgisch recht onderworpen van zodra haar statutaire zetel naar België is overgebracht. (J. Du Mongh en M. Vandenbogaerde, “Rechtspraak over art. 56 W. Venn.”, in Vennootschapsrecht: geannoteerd wetboek van vennootschappen met bijzondere wetgeving met inbegrip van de verenigingen en stichtingen, die Keure, 2011, p. 46).

Uit het eerste lid van de reeds aangehaalde bepaling, die de impliciete bevestiging behelst van de beslissing van het Hof van Cassatie in het Lamot-arrest [1], wordt duidelijk dat de overbrenging van de statutaire zetel van een vennootschap vanuit het land waar zij opgericht werd naar België geenszins de ontbinding van de oorspronkelijke vennootschap met een wederoprichting in België impliceert.

De vennootschap heeft ten opzichte van het Belgische recht niet opgehouden een rechtspersoon te zijn, indien zij voldoet aan de voorwaarden om als een Belgische vennootschap de rechtsbekwaamheid te kunnen genieten die uit haar rechtspersoonlijkheid voortvloeit (J. Du Mongh en M. Vandenbogaerde, “Rechtspraak over art. 56 W. Venn.”, in Vennootschapsrecht: geannoteerd wetboek van vennootschappen met bijzondere wetgeving met inbegrip van de verenigingen en stichting, die Keure, 2011, p. 46).

Deze voorwaarden vanuit Belgisch perspectief werden inzake immigratie door het Hof van Cassatie in voormeld Lamot-arrest gedefinieerd als volgt:

 

1.  de statutaire zetel diende volgens de wettelijke voorschriften van het land van emigratie naar België te zijn overgebracht;

2.  het land van emigratie diende de continuïteit van rechtspersoonlijkheid te erkennen in geval van emigratie; en

3.  de statuten van de vennootschap dienden in overeenstemming te worden gebracht met het Belgisch vennootschapsrecht, zodat de vennootschap de voorwaarden vervult om als een vennootschap erkend door het Belgisch recht, de rechtsbekwaamheid te kunnen genieten welke uit haar rechtspersoonlijkheid voortvloeit.

Bijgevolg dienen de statuten van de vennootschap in casu te worden aangepast indien zij niet in overeenstemming zijn met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen / Wetboek van vennootschappen en verenigingen, teneinde zich naar deze bepalingen te schikken. Luidens artikel 112, tweede lid van het Wetboek van internationaal privaatrecht dient deze aanpassing van de statuten te gebeuren van zodra de statutaire zetel naar België werd overgebracht.

In concreto gaat het hier over een Private company limited by shares naar Engels recht die de rechtsvorm dient aan te nemen van een vennootschap zoals voorzien in het Wetboek van vennootschappen / Wetboek van vennootschappen en verenigingen (in casu BVBA / BV). Het ICCI is van mening dat de aanneming van een dergelijke rechtsvorm zich kan voordoen buiten de procedure van omzetting van vennootschappen voorzien in de artikelen 774 en volgende van het Wetboek van vennootschappen / artikel 14:1 en volgende van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Artikel 774 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 14:1 Wetboek van vennootschappen en verenigingen is inderdaad slechts van toepassing op rechtspersonen die onder dit Wetboek vallen. Niets belet echter dat deze procedure evenwel wordt toegepast op voorwaarde dat de aanneming van de statutaire wijzigingen gelijktijdig gebeurt met de overdracht van de statutaire zetel naar België.

Voor de concrete gevolgen van een statutaire zetelverplaatsing naar België van een vennootschap opgericht naar buitenlands recht voor het voeren van de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening van deze vennootschappen, verwijst het ICCI naar CBN-advies 2011/2 van 8 december 2010 [2]. Daarenboven verwijst het ICCI naar CBN-advies 2018/03 van 18 april 2018 voor de gevolgen van een statutaire zetelverplaatsing naar België vanuit een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte of een derde Staat wat betreft het verschil in waarderingsregels ten opzichte van het boekhoudindig referentiestelsel van de Staat van herkomst [3].

Tenslotte dient er te worden gewezen op het feit dat het ICCI in geen geval uitspraak doet over de fiscale gevolgen van een dergelijke operatie.

In ieder geval raadt het ICCI aan om contact op te nemen met een advocaat of notaris die is gespecialiseerd in deze materie.

[1] Cass. 12 november 1965, Pas. 1966, I, 336, R.W., 1965-66, 911, concl. adv. gen. F. Dumon (bevestigt Brussel, 25 juni 1962, Rec. Gen. Enr. Not., 1966, 138, noot M. Donnay): “Vanwege haar oorspronkelijke statuten, eventueel aangepast aan de eisen van het Belgisch recht,  zonder evenwel haar essentiële elementen te wijzigen, voldoet [de buitenlandse vennootschap] aan de voorwaarden om te kunnen genieten van rechtsbekwaamheid die voortvloeit uit haar rechtspersoon.” (Cass. 12 november 1965, Pas. 1966, I, 336).

 

[2] CBN-advies 2011/2 van 8 december 2010: “Zetelverplaatsing naar België van een vennootschap opgericht naar buitenlands recht: gevolgen voor het voeren van de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening”. Dit advies is raadpleegbaar op de volgende website: https://www.cbn-cnc.be/nl/adviezen/zetelverplaatsing-naar-belgie-van-een-vennootschap-opgericht-naar-buitenlands-recht.

 

[3] CBN-advies 2018/3 van 18 april 2018: “Zetelverplaatsing naar België (inbound) – Verschil in waarderingsregels ten opzichte van het boekhoudkundig referentiestelsel van de Staat van herkomst”. Dit advies is raadpleegbaar op de volgende website: https://www.cbn-cnc.be/nl/adviezen/zetelverplaatsing-naar-belgie-inbound-verschil-in-waarderingsregels-ten-opzichte-van-het.