28 november 2008

Is een fusie met een door het verstrijken van de statutaire duur ontbonden vennootschap mogelijk?

 

Een vennootschap is van rechtswege ontbonden door het verstrijken van haar duur zoals bepaald in haar statuten (art. 39, 1° W. Venn. / art. 4:16, 1° WVV.).

 

Indien de termijn van een naamloze vennootschap die voor een beperkte duur werd opgericht is overschreden, dan kan de ontbinding van de vennootschap niet meer worden tegengehouden. De continuïteit van de vennootschap kan evenwel worden verzekerd door een fusie waarbij de ontbonden vennootschap onder naleving van artikel 681 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 12:12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen in een nieuw opgerichte vennootschap wordt ingebracht (cf. F. Bouckaert, Notarieel vennootschapsrecht, NV en BVBA, I, Antwerpen, Kluwer, 2000, p. 885-886).

 

Immers, voormeld artikel 681 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 12:12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen bepaalt:

Fusie of splitsing kan ook plaatsvinden wanneer één of meer van de vennootschappen waarvan het vermogen zal overgaan, in vereffening zijn of in staat van faillissement verkeren, mits zij nog geen begin hebben gemaakt met de uitkering van hun vermogen aan hun vennoten.

   In dat geval worden alle taken die krachtens deze titel rusten op het orgaan dat belast is met het bestuur van de vennootschap die in vereffening is of zich in staat van faillissement bevindt, vervuld door de vereffenaars of door de curatoren.” /

Fusie of splitsing kan ook plaatsvinden wanneer één of meer vennootschappen waarvan het vermogen overgaat, in vereffening zijn of in staat van faillissement verkeren, mits zij nog geen begin hebben gemaakt met de uitkering van hun vermogen aan hun vennoten of aandeelhouders.

  In dat geval worden alle taken die krachtens deze titel rusten op het bestuursorgaan van de vennootschap die in vereffening is of zich in staat van faillissement bevindt, vervuld door de vereffenaars of door de curatoren.”.

 

 

Een fusie veronderstelt het bestaan van twee vennootschappen. Bijgevolg vereist de fusie een bestaande vennootschap, eventueel sedert kort opgericht, die de ontbonden vennootschap door het verstrijken van haar duur, kan overnemen door middel van een fusie.

 

De bestaande NV is definitief ontbonden door het verstrijken van haar duur. Bijgevolg moet geen procedure worden gevolgd zoals voorzien bij een “voorstel tot ontbinding”. Zolang geen vereffenaar wordt benoemd, moet er ook geen bevestiging van zijn benoeming worden gevraagd aan de rechtbank.

 

In het voorgelegd geval is artikel 185 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 2:79 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van toepassing: de leden van de raad van bestuur worden, ten aanzien van derden, als vereffenaars beschouwd. Om het vermogen in een andere vennootschap in te brengen moet niet alleen op basis van de fusieregeling het akkoord van de algemene vergadering worden bekomen, maar ook op basis van artikel 187 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 2:88 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.