18 juni 2008
Moeten de benoeming en het ereloon van de commissaris worden gepubliceerd?
Wat de publicatie van de benoeming (of herbenoeming) van de commissaris betreft, bepaalt artikel 74, 2°, b) van het Wetboek van vennootschappen / artikel 2:8, § 1, 5°, b) van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen dat:
“Overeenkomstig de vorige artikelen worden neergelegd en bekendgemaakt:
(...)
1° het uittreksel uit de akten betreffende de benoeming en ambtsbeëindiging van:
(...)
b) de commissarissen.” /
“Met het oog op hun opname in het vennootschapsdossier worden binnen dertig dagen, te rekenen vanaf de dagtekening van de definitieve akte, de uitspraak van het vonnis uitvoerbaar bij voorraad of het in kracht van gewijsde gaan van het vonnis, voor vennootschappen de volgende stukken neergelegd:
(...)
5° het uittreksel uit de akten betreffende de benoeming en ambtsbeëindiging van:
(...)
b) de commissarissen;”.
Bijgevolg moet het ereloon van de commissaris niet worden vermeld in het uittreksel van de benoeming dat in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd.
De publicatie van het ereloon wordt door artikel 134, § 2, eerste lid van het Wetboek van vennootschappen / artikel 3:65, § 2, eerste lid van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen bepaald:
“Bij de aanvang van de opdracht van de commissarissen worden hun honoraria vastgesteld door de algemene vergadering. ../.. Ze (de honoraria) worden vermeld in de toelichting bij de jaarrekening.”.
______________________________
Disclaimer: Hoewel het Informatiecentrum voor het Bedrijfsrevisoraat (ICCI) met de grootste zorgvuldigheid de ontvangen vragen behandelt en hiervoor beroep doet op personen met de vereiste bekwaamheden, wordt ten aanzien van de antwoorden geen enkele garantie geboden en draagt het geen enkele contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit feitelijke of juridische vergissingen die werden begaan in het kader van de verstrekte antwoorden en informatie. Het antwoord wordt alleen in de taal van de vraagsteller overgenomen. De lezer en in het algemeen de gebruiker van dit antwoord blijft als enige verantwoordelijk voor het gebruik daarvan.