28 november 2008
Hoe kunnen de activiteiten van de bedrijfsrevisor overeenkomstig het Vlaams hogeschooldecreet worden bepaald?
De respectievelijke artikelen IV.34, IV.38 en IV.80 van het decreet van 20 december 2013 (BS 27 februari 2014) (hierna: “het Vlaams hogeschooldecreet”) bepalen dat:
“De universiteiten (resp. hogescholen, associaties) voeren betreffende alle voorzieningen van de instelling een algemene boekhouding door middel van een stelsel van boeken en rekeningen gevoerd met inachtneming van de gebruikelijke regels van het dubbel boekhouden en een aangepaste analytische boekhouding. De boekhouding omvat alle verrichtingen, bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van welke aard ook. De boekhouding wordt voorgelegd aan een bedrijfsrevisor.
De Vlaamse Regering legt het boekhoudschema vast.”.
Op basis van de bovenvermelde bepaling kan er worden gesteld dat de opdracht van de bedrijfsrevisor in het kader van het hogeschooldecreet een jaarlijkse bijzondere opdracht kan zijn. Derhalve is termijn van drie jaar in artikel 135 van het Wetboek van vennootschappen / artikel 3:66 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen niet van toepassing.
Indien respectievelijk de universiteit, hogeschool of associatie de rechtsvorm heeft van een VZW, is zij ook onderworpen aan de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 / het Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Betreft het een zeer grote VZW, dan moet verplicht een commissaris worden benoemd: hij wordt benoemd voor een vaste termijn van drie jaar. Hetzelfde geldt voor een grote VZW die een commissaris op vrijwillige basis benoemt. Indien een commissaris benoemd is in de hogeschool, zal deze in het algemeen verkiezen om de opdracht voorzien in het decreet toe te vertrouwen aan de commissaris en dit voor de duur van zijn mandaat.
In de andere gevallen wordt de duur van de overeenkomst door de partijen bepaald.
______________________________
Disclaimer: Hoewel het Informatiecentrum voor het Bedrijfsrevisoraat (ICCI) met de grootste zorgvuldigheid de ontvangen vragen behandelt en hiervoor beroep doet op personen met de vereiste bekwaamheden, wordt ten aanzien van de antwoorden geen enkele garantie geboden en draagt het geen enkele contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit feitelijke of juridische vergissingen die werden begaan in het kader van de verstrekte antwoorden en informatie. Het antwoord wordt alleen in de taal van de vraagsteller overgenomen. De lezer en in het algemeen de gebruiker van dit antwoord blijft als enige verantwoordelijk voor het gebruik daarvan.